2013. március 13., szerda

A II. világháború szörnyszülöttei

A II. világháborúról sokat hallunk, olvasunk, látunk műsort a tv-ben, én mégis belefogtam Leon Uris- A királynő törvényszéke című könyvébe. Azt hihetnénk, egy újabb szörnyűségeket leíró regényt veszünk a kezünkbe, de ez nem igaz. A könyvben csak olyan dolgok vannak, amiket már magunk is tudhatunk, de egy másik megközelítésből: egy háborús bűnös szeméből.

A könyv két fő szálon alapszik: Az egyik Adam Kelno-t mutatja nekünk, aki a világháború idején a jawdiga-i koncentrációs táborban töltötte rabságát. A regény kezdetén Kelno-t a bíróság megvádolja, hogy nem a betegei segítésével, hanem sterilizálásával, embertelenségével vált híressé. A doktor tagadja, több év "fölösleges" fogság után szabadon engedik, majd elmenekül, hogy  megváltsa a világot.

A másik szál egy amerikai zsidó fiú, Abraham Caddy életét és nehézségeit mutatja nekünk. Megismerjük  a kezdeti nehézségeit, hogyan pusztították el a családját, hogyan nevelkedett fel és lett belőle szívós, erős férfi. Megismerjük gyermekeit, munkatársait, sorsát és nehézségeit.

A fő lényeg egy könyv lesz, amiben Kelno-t megvádolják 15000 zsidó sterilizálásáért, sebészhez méltatlan munka elvégzésével, és bíróság elé  állítják.

A könyv szenzációsan van megírva. Félünk, hogy mi történik a vádlottal, szurkolunk neki, hogy nyerjen, és egy pillanatra mi is érezzük a gyűlöletét a világgal szemben.


Ha most elmondanám a könyv végét, lelőném a lényeget. Akárhogy is, szörnyű tettek ide, angol bírósági szabályzat oda, a könyvet kötelező jelleggel el kell olvasnia mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel a téma!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése