2013. március 14., csütörtök

Itt a könyv az észak-koreai munkatáborról

Szin Tong Juk még 2005-ben szökött meg egy hírhedt észak-koreai munkatáborból, amelynek létezését a kommunista rezsim természetesen mindvégig tagadta, a fiatal férfi szökésével és történetének bemutatásával  azonban most világossá vált. Erről a napokban jelent meg a könyv, melyet most promózunk.

Juk maga is egy ilyen munkatáborban született két ottani rab gyermekeként. Anyját és fivérét a szeme láttára végezték ki, a család, mint olyan fogalma ismeretlen volt számára. Elmondása szerint mindenki csak a túlélésre játszott - ezt az emberi ösztönt még a táborban született rabokból sem tudta kiirtani az őrbrigád - de mivel a családjára csak mint vele szorosabb kapcsolatban álló emberekre tekintett, az ételgyűjtésben és a túlélésben vetélytársként tekintett rájuk.

A kivégzés azért történt, mert maga a fiú árulta el az őröknek, hogy anyja és fivére szökést terveznek. Ezután az őrök a tábor közepén lőtték agyon családtagjait, amily büntetést ő megfelelőnek érzett, s akkor úgy érezte, "két versenytárssal kevesebb" az ételért folytatott napi küzdelemben.

2004-ben egy kínai férfi érkezett a táborba, aki mesélt Juknak a "kinti" világról, hogy ott az emberek szabadon élnek. A férfi elmondta, hogy egy másik ilyen munkatáborból már megszökött egyszer, így az nem lehetetlen. A fiatal fiút elvarázsolta a kínai férfi, és 2005-ben sikeres szökést vittek véghez, ezután Juk Kínába ment. Itt egy újságírónak mesélt először, ki ő és honnan jön, a történet azóta bejárta a világsajtót, s most könyv is megjelent róla.

Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból
220 oldal
Megjelenés: március 5.








A könyvből 30 oldalas részlet itt található

(források: hvg.hu, könyvesblog)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése