2013. március 11., hétfő

A szürrealista világkép

Pontosan 93 évvel ezelőtt, a mai napon látta meg a világot Boris Vian, egyik személyes kedvencem. Aki olvasta már egyetlen könyvét is, tudhatja, hogy Boris groteszk és néha felfoghatatlan jelentésű humorral közelít az élet felé (erről tanúskodik az Öljünk meg minden rohadékot és a Mindez a nők miatt), ám a könyv, amiről most írok nektek, egy teljesen más világot mutat be. Ez a Tajtékos napok.

A történetünk főhőse egy gazdag férfi, nagy házzal, szakáccsal, sok napfénnyel és egyedül. Egyedül, asszony nélkül. Mikor az említett asszony - akiről kiderül, hogy hősünk választottja - feltűnik, az egész könyv hangulata megváltozik. Szomorú lesz. Miért? Nem tudom. De csak olyanok olvassák, akik bírják a nyomasztó könyveket!
Azért mondom, hogy szomorú, mert az egész vidámság- pénz- szakács- napfény hangulat megváltozik. Az esküvő megvan, nászút, majd az újdonsült ara betegsége.
Boris Vian eddig, számomra ismeretlen módon írta le azt a folyamatot, amit megélnek a családtagok, ha egy szerettük halálos betegségben szenved.
A feleség küzdelmét nem az ő, és családja mércéjével méri, hanem a környezetének már-már beteges változásával. A betegség súlyosbodásával átéljük, hogy az eddig vidám lakás összezsugorodik, a napfény már az ablakokon sem fér be.
Ne számítsunk happy end-re. A könyv végét Boris stílusában egy lehetetlen szituáció és beszélgetés zárja, amivel megértjük az egész könyv struktúráját és lényegét.


Mindezek ellenére, melegen ajánlom a könyvet, bár nem akkor, amikor valaki épp depressziós és világfájdalmas hangulatában van.
Ha sok könyvet vihetnék a kis személye szigetemre, ez lenne a 2. helyezett. Olvassátok, szeressétek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése