2013. március 15., péntek

Márciusi gondolatok 1938-ból


A Szép Szó folyóirat József Attila szívügye volt. Az 1936-ban indult újságot a kezdetekben Ignotussal együtt szerkesztették majd Fejtő Ferenc is színre lépett. József Attila halála, Ignotus és Fejtő emigrációja után Gáspár Zoltán vitte tovább a lapot egészen az 1939-es betiltásáig.
A következő néhány sor a folyóirat 1938. márciusi számában jelent meg, az 1848-as forradalom és szabadságharc felidézésére, a méltó emlékezésre.

Márciusi gondolatok
,,Március a magyar szabadság hónapja. Memento..., hogy szabadság nélkül nem élet a magyar élet. Vagy legalább is nem olyan, amilyen több szabadság mellett lehetne. Sajnos akadnak, akik a szabadságot felülről a népnek osztogatható kegynek tartják. Adagolni kell a szabadságot - mondják -, különben szabadosság lesz belőle. Így jön létre az a félszeg állapot, hogy a ,,haladó konzervatív" mentalitásnak megfelelően a szabadság - európai és szellemi értelemben vett emberi szabadság helyett - főként azoknak jut, akik voltaképpen az emberi szabadság ellenségei. (...)
... Szerintem ma is a márciusi eszmék valóraváltása alkalmas arra, hogy hazánk ne a kiváltságosok és a nem kiváltságosok, hanem a szabad emberek hazája legyen.
Ámítás az, hogy a magyar glóbusz külön világ, melyre csak ,,magyar módra", tehát meghamisítva ültethetők át a nyugati eszmék.
Európainak lenni és magyarnak, ez az, amiért lelkesedni; szabadnak és nem szolgának, ez az, amiért magyarnak lenni érdemes. S ha nem akarunk méltatlan utódai lenni a 48-as márciusi ifjúságnak, nem szabad elsikkadni hagyni a márciusi eszméket, melyek a szabadság egyenlőség és testvériség jegyében születtek meg."

Zugligeti-Pintér József



A Könyvkalóz szerkesztősége meghitt emlékezést kíván minden kedves olvasójának!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése